Според тибетците и китайците, всяко място,  било то планина, поток или  каньон, е нещо повече от това да е просто съвкупност от физическа материя, независимо дали притежава красота или не.

Там има някакъв вид  сила или енергия, свързана с пътя, по който са се породили нещата на това място, за да бъде това място точно такова, каквото е. Казано по друг начин, там има нещо като Енергия или естествен енергиен дух – без значение как ще се нарече.

От тази гледна точка, тези места не са просто свързани атоми във формата на скала и вода, а там има нещо  едва доловимо, една неописуема енергия, която придава специална красота на долината или гората – място, на което може да се усети Силата, и чието силно присъствие ни кара  да останем без дъх дори само за миг.

Ние понякога усещаме такива места като нещо специално.

undefined

Какво прави тези места специaлни?

Тибетците ни казват, че тези специални места (а повечето места са специални за някого) са места на Силата, и ако ние своеволно се опитаме да ги унищожим – това няма да е без последствие за нас самите. Ако се намесваме в тези места на Силата – посоката на енергията може да се обърне,  да се освободи и може да ни навреди.

Разбира се тук аз се опитвам да опиша нещата по един „научен“ начин, докато за тибетците и китайците това  са директно различни духове, които се грижат за тези места на Силата. Тези господари защитават земята срещу всяка форма на неуважение или вреда.

Тези господари на Земята, тибетците наричат СА–ДАК. Те са важна част от Геомантията, както и за практикуващите тибетски будизъм.


„Владетели на Земята“ буквално означава – управители и духове на локалното пространство или земята, обкръжаваща всяка област, и те трябва да бъдат взети предвид при строителство, преместване, брак, здраве и смърт.

Всяко нещо  което се случва на тази земя, може да ги провокира по различен начин.


От тибетска гледна точка ние трябва да бъдем добронамерени към духовете защитници , като се отнасяме с нужното уважение към местата, които те обитават, за да не бъдат провокирани.

Майкъл Ърлюин, “Тибетските Господари на Земята”

Господарите на Земята в Тибет.
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *