Тибетска Астрологията на Елементите.

За автора на статията:

Д-р Тубден Пунцог е роден през 1955г. в местността Пелпунг, област Дегре в Източен Тибет в семейство от рода на втория Конгтрул, Палден Киенце Одзер. От шест до двадесет години той изучава медицина,   поезия, астрология , история , логика и философия при някои от  майсторите в в манастира Пелпунг.  Изучава медицина при Йонтен Пунцог, личния лекар на втория Конгтрул, а тибетска граматика и различни системи астрология и астрономия, при Кябше Пенде.

Понастоящем доктор Пунцог е професор по тибетология в централния Университет на Нациите, където води курсове по литература, философия,  медицина,  поезия и астрология. Също така е професор в отдела по тибетска медицина в Института по тибетология в провинцията Съчуан. Д-р Пунцог е автор на много академични публикации – Граматика на тибетския език, Изчисления  в тибетския лунен календар в два тома, История на Тибет, а също и много статии по тибетска история, език и медицина.

 

 

Астрологията на Елементите или Джун Ци

 Астрологията на Елементите или Джун Ци е най-старата част от астрологичното знание на Тибет. Тя използва предимно три вида символи

  • 8 Парка,
  • 9 Мева,
  • 12 животински знака.

Различни комбинации на тези три символа с Петте Елемента – Дърво, Огън, Земя, Желязо, Вода е рамката, в която се осъществяват астрологичните изчисления.


Парка са най-старите астрологични символи,

а Мева и 12-те животински знака се основават на тях.


Парка или триграмите символизират цикъла на разширение и свиване, който следва живота в обкръжаващия свят и вътре в тялото ни от момента, в който възниква отделната реалност. Този цикъл се определя от комбинацията между елементите. Когато те са хармонични, наблюдаваме разширение, когато не са в хармония, имаме свиване и кулминацията е разпадането.

Произходът на триграмите Парка  е свързано с древната култура Бон – до будистката религия на Тибет.

Понастоящем всички изчисления , основани на Парка, се използват във всички школи на тибетския будизъм – Гелуг, Сакья, Кагю, а също и в старата школа Нингма. Променили терминологията, за да се впишат в будистката структура, тези школи са пренесли много ритуали от традицията Бон – например, То (gtos), До (mdos), Йе (yas) и Луд (glud), а също и ритуала Санг (bsangs), по време на който , за да се достигнат различни цели, например  – успокояване на местно божество – се изгаря хвойна и др. ароматни субстанции.

Независимо от  обширното и съзнателно заимстване от традицията Бон, имало е време, когато културата и последователите на Бон са били повсеместно гонени от будистите – главно по политически причини.

Повечето тибетци често се обръщали за помощ към традиционни бонски ритуали.  Така за неотдавна привнесения будизъм нямало друг избор, освен да включи тези ритуали в своята традиция. В този процес на асимилация, не се признава бонския произход на Астрологията  на Елементите и другите ритуали. Предпочита се  версията, че  понеже някои  елементи от Астрологията и ритуалите са подобни на тези , които присъстват в индийската култура,  то те са заимствани  от Индия. Същото е и с аналогични елементи от китайската култура – приема са, че са заимствани от Китай.

Обаче много астрологични  аспекти и ритуали са съществували само в Тибет, не ги е имало нито в Китай , нито в Индия. Затова будистките последователи започват да твърдят, че тези аспекти са били систематизирани от историческата фигура на име Конгце Трулги Гялпо, когото будистите по-късно започнали да смятат за проявление на Манджушри (бодхисатва – въплъщение на мъдростта).

Конгце Трулги Гялпо е роден 600 години преди Буда и затова е много трудно да бъде наречен будист,но и не се признава, че е бонпо.

 

Ден от седмицата – елемент – планета – символ.

Астрологията е много древна наука, изучавана сред различни народи. Например почти в целия свят хората съотнасят дните на седмицата – неделя, понеделник, вторник и т.н., с имената на планетите. Разбира се в различните езици тези имена са различни, но е напълно очевидно, че означават едно и също. Например на английски  – „Sunday“  – денят на Слънцето. На тибетски  е същото – „За Нима“ – денят на Слънцето и т.н.

В Астрологията на Елементите дните са свързани с със свойствата на елементите – Огън, Вода, Земя, Дърво и Желязо.

Преди появяването на писменост в Тибет, дните на седмицата там са се обозначавали със символи.

Ден от седмицата

Елемент Планета  Символ
Неделя Огън Слънце изображение на Слънце
Понеделник Вода Луна изображение на Луна
Вторник Огън Марс око
Сряда Вода Меркурий ръка
Четвъртък Дърво Юпитер триостър дървен кинжал, Пурба
Петък Желязо Венера меч, тризъбец или наконечник на стрела
Събота Земя Сатурн пенис или възел
Произход на Парка
Символи на планетите на изображението на Вселенската Костенурка (по средата)

 

 

Легенда за произхода на Парка.

В митологията на Бон мита за произхода на триграмите представлява разказ за формирането на света в 8 етапа:


-Чистата част на елементите се проявява като Пространство.

– Нечистата част на елементите се проявява като Земя.

– Когато се съединят Пространството и Земята, възниква Планината.

– В каменните долини на Планината, възниква Вятъра.

– Движението на Вятъра, поражда Огън.

– Съприкосновението на Вятъра и Огъня, поражда дъжд – Вода.

-В резултат от взаимодействието на Вятъра, Огъня, Водата и Земята, се ражда Дървото.

– Елемента Огън като стопява Земята, проявява своята чиста същност – Желязо.


Този процес , както и целия външен свят се изобразява символично със Златна Костенурка, обърната с главата на Юг.

undefined

Чистата част на елементите , която излиза от устата на Костенурката под формата на пара, става Стария Баща на съществуването – Sipa yab rgen –  първата и най- древна триграма – Кхен, символът й е Небе. Описват го като старец с посивяла коса, облечен в жълта коприна, язди куче, с кристален жезъл в ръката.

 

Нечистата част на елементите, излязла във вид на екскременти на Костенурката, паднала и станала Старата Майка на съществуването – Sipe yum rge ma – втората триграма Кхон, която символизира Земята. Изобразяват я като стара жена със седефна коса, с хиляди бръчици по лицето, облечена в бяла коприна с мотика в дясната ръка и дървена палка в лявата, язди овца.

 

Стария Баща и Старата Майка встъпили в съюз, от който се родил Големия Син –  третата триграма  – Кин (Гин), със символ Планина, която свързва Небето и Земята. Големия Син се изобразява като монах със свещена книга в ръка, язди розов  вол.

 

Вятъра, който духал в каменните долини на Планината, породил четвъртата триграма – Сон(Зон). Тя символизира Голямата Дъщеря. Това е млада жена, облечена в жълта коприна, язди дзо (мелез между як и крава) и държи в ръцете си кръгла кожена торбичка, подобна на топка.

 

От поривите на вятъра, възниква елемента Огън, символизиран с триграмата Ли. Това е Малката Дъщеря на Стария Баща и Старата Майка. Тя е розова на цвят, с глава на кон, облечена в червена коприна, в дясната си ръка държи ведро с кръв, а в лявата факел.

 

От стълкновението на въздуха и огъня, възникнала шестата триграма Кхамвнука на Стария Баща и Старата Майка. Изобразяват го като черен  човек с дълга коса, с кожена топка, пълна с вода, язди черно прасе.

 

Дъждът, паднал на земята, породил триграмата Син, Дърво.  Това е Внучка та на Стария Баща и Старата Майка, облечена е в зелена коприна, държи растение в скръстените си на гърдите ръце, язди зелено магаре.

 

Под въздействието на елемента Огън, който разтопява Земята, възникнала нейната чиста същност – Метал (злато, сребро, мед и т.н.) – триграмата Та – Малкия Син на Стария Баща и Старата Майка. Това е млад войн с шлем и доспехи, с меч и копие в ръцете, язди козел.

И така триграмите са:


undefinedКХЕН – Стария Баща

КХОН – Старата Майка

КИН – Голям Син

СОН – Голяма Дъщеря

ЛИ – Малка Дъшеря

ДА  – Малък Син

КХАМ – Внучка

СИН – Внук


Легенда за възникването на Кхам и Син.

Големия Син – Кин в търсене на невяста, три пъти обиколил планината Меру, „оста на света“ по часовниковата стрелка. Сон  с аналогично намерение три пъти обиколила океана обратно на часовниковата стрелка. Срещнали се по средата на вихъра на ветровете в страна, наречена  Srin po gdudg pa can gyi yul (Сринпо Дугпа Чанги Юл)- страна, населена с диви канибали – на място, наречено „Изначално Пространство“. В центъра на този вихър те не се познали и встъпили в кръвосмесителна връзка. От техния съюз се родили син – триграмата Кхам и дъщеря – триграмата Син.

Тази кръвосмесителна връзка се превърнала в трагедия, която предизвикала нарушения сред различните класове нечовешки същества, особено сред Девите и Нагите. Опиянени от обхваналото ги умопомрачение  (от това кръвосмешение съществуванието се замърсило), те започнали да влиюат в съюз помежду си и така било дадено началото на Осемте Класа Богове и Демони.

Така възникнали съществата от шестте свята –

  • съществата от Ада,
  • гладните духове(прета),  
  • животните,
  • хората,
  • полубоговете(асурите)
  • и боговете,

а също и болестите и страданията.

За страданието, поразило обитателите на света, разбрал Стария Баща на съществуването, триграмата Кхен, който поискал да разбере какво се случва. В отговор, дошъл от Пространството, се казало, че това е резултат от кръвосмесителната връзка между Големия Син и неговата сестра, и че най-добре е семейството да не остава заедно, а да се раздели по осемте посоки.

Малката Дъщеря  Ли, в желанието си да помири семейството, се обърнала към Стария Баща с молба да прости на Кин и Сон за недоразумението, станало причина за страданията, сполетели света. Но Старият Баща не разбрал думите й, разсърдил се и проблемите в семейството продължили.

Всеки от тях заел по една от осемте посоки. Всеки донесъл в своята посока съответните качества, веществата, които изразявали тяхната същност, включително камъни , парченца дърво и т. н. По-късно тези предмети започнали да се използват в ритуалите за умиротворяване на  вредата, предизвикана от неблагоприятно съчетаване на елементи или  триграми.

Накрая Старата Майка, родена в годината на Земния Овен, умряла на възраст 226 години в годината на Дървения Дракон. Погребали я в земята на следващата година, в годината на Дървената Змия. Тогава още нямало никакви погребални ритуали за умиротворяване на  Осемте Класа и възстановяване на равновесието на елементите.

Затова и Старият Баща, роден в годината на Земното Куче и преживял 253, умрял в годината на Желязното Прасе.

По същия начин – заради отсъствие на подобаващи погребални ритуали, внезапно умрели Син, Сон и Кхам.

След това Та, Ли и Кин, изяснили причината и създали ритуал за умиротворяване на Осемте Класа богове и демони и за уравновесяване на  елементите вътре в семейството.

В резултат в света в продължение на  много еони  настъпил покой и разцвет.


След този период на разцвет в света настъпил упадък и замърсяването на ума  на неговите обитатели започнало да се увеличава. В това време се родил Sage Yod po (Саге Йодпо), който преразказал легендата за произхода на Парка и станал първия тибетец,  дал астрологическите изчисления.

Митът за произхода на Парка, Мева, планетите, съзвездията и  други астрологични показатели може да се намери само в текстовете от традицията Бон. Подобни обяснения няма нито в астрологичните трактати на Китай, нито в другите страни.

Когато попитат китайските астролози за произхода на Парка или триграмите, те не могат да дадат никакво точно обяснение. Понякога се опират на народността И, които сa  тибетци по рождение и живеят на границата с Китай. Техните  обичаи и вярвания са  тясно свързани с традицията Бон.

източник

Легенда за произхода на Парка.
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *