РИТУАЛИТЕ

Няма култура по света, в която да не присъстват.

Някои от тях са запазили дълбоко сакралното си значение,  други са се превърнали  в помпозна демонстрация,  но независимо от това, те са неизменна част живота ни, дори и сега,  в това трудно време.

От най- дълбока древност и досега ритуалите винаги  са били  начин да отворим съзнанието си и възприемаме света  като едно неделимо  цяло. Независимо от целта им, те ни напомнят, че всичко е свързано.


Изпълнението на един ритуал не е резултат  на интелектуална активност. Това е акт на доверие, акт на Единение.


undefined

Без да сме специалисти, ако погледнем внимателно, необременени от религиозни догми, виждаме, че и шамана в Африка, и шамана в Южна Америка и шамана в Сибир и ламата в Тибет и храмовия служител в Индия и християнския свещеник използват в своите ритуали силата на Петте Първоелемента – ОГЪНЯ, ВОДАТА, ЗЕМЯТА И  ВЯТЪРА.

И зад всичко това стои специфичното намерение, идеята за съответния ритуал – визуализацията – елемент ПРОСТРАНСТВО.


С други думи –  в  основата на всеки ритуал е  Силата на Петте начала, върху които е изграден нашия материален свят.


 

От къде идва Знанието за ритуалите, какво изразяват те, каква е съкровената им цел?

В текстове от Традицията Бон откриваме отговори на тези въпроси.

В нашата Вселена живите същества  се раждат по четири различни начина.

По свръхестествен начин – така се раждат духовете.

От топлина – така се раждат някои червеи, някои вируси, бактерии.

От яйце – така се раждат птици, влечуги.

От матка – така се раждат хората, животните.

Родени  по свръхестествен начин, духовете  имат свръхестествени способности, т.е. могат да четат мисли, да се преместват мигновено от едно място на друго,  да правят предсказания,  но това съвсем  не значи, че еволюционно са по-развити от хората, т.е.  те  не са Просветлени същества.

Духовете обитават финото тяло на Ума и искат да имат материални тела, искат  да имат някакъв образ.  И в зависимост от силата си,  те се идентифицират с извор, с ручей,  с река, с хълм, с планина, с дърво, с гора, някои от тях от дори с планети.

Имало е времена, много,  много отдавна, когато   хората и духовете са живеели заедно, виждали са се един друг, общували са, създавали са семейства. Смята се, че първото поколение хора, родено в тези семейства е придобило умението да говори. Дотогава  говорът не бил средство за общуване.

Във времената на това съвместно съжителство  точно  духовете са научили хората  да правят ритуали.

Ритуали, които съществуват и до днес, чиято цел всъщност е :

хармонизиране на Петте Елемента,

хармонизиране на Времето  и Пространството,

хармонизиране на Вътрешното и Външното,

защото каквото е вътре, такова е и отвън.

Във всеки ритуал виждаме:

  • запален огън, горящи кандила, свещи – елемент Огън,
  • как в огъня  се гори храна – елемент Земя,
  • как благовония изпълват ритуалните места – елемент Вятър,
  • как се разпръсква вода за пречистване и благословия – елемент Вода.

Силата на  ритуалните предмети също отговаря на силата на един или друг от Първоелементите.

Но най-важното, без което нито един ритуал никога няма да има необходимото въздействие,  е визуализацията – елемент  Пространство.

undefined

Това е единственото, което духовете възприемат, единственото,  което разбират.

Те не виждат огъня, храната, водата, дима по начина, по който ние го виждаме. Всичко това служи само  за опора на нашето човешко съзнание.


Това което виждат духовете е това, което ние ВИЗУАЛИЗИРАМЕ, те ни виждат такива, каквито ние самите си се представяме.  Ако си се представяме  дребни и нещастни , те ни  виждат дребни  и нещастни, ако си се представяме лъчезарни богоподобни същества, те виждат лъчезарни богоподобни същества.


undefinedИ така, в тези древни времена хората започнали да правят ритуални приношения,  научили се как да използват силата на визуализацията, така че даровете, които поднасят, да  заемат цялото небесно пространство, до там до където може да стигне въображението.  Научили  се как  и с какво да зарадват и задоволят различните класове духове,  а духовете,  от своя страна със свръхестествените си способности  им помагали в човешките дейности.

Тези времена отдавна отминали.  Хората започнали да забравят за чистотата , която духовете обичали,  започнали да замърсяват реките, да секат дърветата, да копаят планините. А това били материалните тела, с които някои духове се асоциирали.

И постепенно, както дивите  животни, те  започнали да се отдалечават от човешките места, дотогава, докато хората забравили да ги виждат.


Но Знанието за ритуалите останало.


Да ни напомня, че винаги, когато режем дървета, замърсяваме водни източници, крещим и проявяваме неуважение сред природата, всъщност нараняваме материалното тяло на някое от невидимите вече за нас същества, които ни заобикалят.

Да ни напомня, че има начин, по който можем да живеем хармонично, така че всяко наше действие да е крачка към Свободата.

А Свободата стига до там, докъдето стига въображението.

Да ни напомня, че само сърцето вижда там, където очите са забравили как.

Да ни напомня, че всички сме ЕДНО.

Александър Хосмо

 

undefined

Нетрадиционно за ритуалите в традициите
Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *